Bože můj, tak ty se povedly! Tyhle loupáčky jsou asi to nejlepší, co se mi kdy povedlo upéct. Sice jejich příprava nějaký ten čas zabrala, ale řeknu vám, že výsledek stál opravdu za to. Dlouho jsem se kynutým těstům vyhýbala, protože mi to vždycky přišlo jako něco pro pokročilé, a pak samozřejmě proto, že sladké kynuté=nezdravé. Ach o kolik dobrot jsem se tím připravila! Tohle je už třetí recept z kynutého těsta a všechny předsudky jsou pryč! Takže pokud třeba s pečením začínáte, rozhodně se kynutého těsta nebojte.

Jediné, na co je dobré dát si pozor, tak aby měli ingredience pokojovou teplotu, takže ideálně si droždí i vejce vytáhnout dvě hoďky před tím, než se do samotné přípravy těsta pustíte.

Recept sice není můj, ale od Míšy Dobiášové , ale mám z výsledku takovou radost, že se s vámi o něj musím podělit!. 🙂

Ingredience

– 1 kostka droždí
– 500 g hladké špaldové mouky
– 80 g cukru
– 1 ČL soli
– 55 g másla
– 2 vejce
• 160 g mléka
• 1 žloutek + 2 PL mléka na potření
• mák

Postup

1. V hrnci lehce zahřejeme mléko a roztopíme v něm máslo, ale nesmí se to začít vařit, jinak těsto nevykyne. Směs přelijeme do velké mísy,  rozdrolíme v ní droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Pak přidáme mouku, vejce, sladidlo, sůl a pořádně uhněteme těsto. To zpracujeme do bochánku, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodinky. Objem těsta by se měl přibližně zdvojnásobit.
3. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, můžete ho pomoučit, ale u mě to nebylo třeba, a naporcujeme na cca 10 stejně velkých kousků, ideálně do tvaru trojúhelníku. Já těsto rozřezala jako když krájíte pizzu.
4. Tyto trojúhelníky pak rolujeme od širokého okraje k cípu a ohneme do tvaru loupáčku.
5. Loupáčky přesuneme na plech s pečícím papírem a necháme ještě další hodinu kynout, u mě stačila i půlhodina.
6. Troubu předehřejeme na 230°C.
7. Loupáčky potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a posypeme mákem.
8. Pečeme 15-20 minut hezky dozlatova. Pak loupáčky přendáme na mřížku a přikryjem vlhkou utěrkou, ať se zapaří a jsou krásně měkký.

Dobrou chuť!

Maky<3