Tak tohle je název knížky, o které bych vám dneska ráda napsala. Nenechte se však odradit tímto trochu pochmurným názvem, uvnitř vás rozhodně nezklame a je o dost pozitivnější. Četla jsem ji poměrně dlouho, ale to jen proto, že jsem si ji užívala a stále se vracela a četla “kapitolky” znovu. Pak jsem si dokonce začala určité úryvky podtrhávat a značit si, k čemu bych se měla často vracet. (Tímto se omlouvám za barevné lístečky, které na fotce vykukují z knížky).

Od skvělého autora, Robina Sharmy, jsem již četla Mnicha, který prodal své ferrari, o čemž jsem už hodně hodně dávno psala tady.

Jeho knížky miluju. Pokaždé mi otevřou oči, posunou mě o kousek dál a cítím se šťastnější, s cílem stát se ještě lepším člověkem. 

Na tenhle typ knížek určitě není každý a ne každý v tom vidí význam nebo něco obohacujícího pro jeho život. Ale pokud chcete změnit svůj mindset a udělat jakýsi upgrade vašeho života, nebo spíš přístup k němu, rozhodně je to to pravé pro vás. A pokud jste nikdy předtím nic podobného nečetli, ale chtěli byste začít, je to dle mého jedna z nejideálnějších variant, kterou začít. 

Co se obsahu týče, najdete tam 100 životních lekcí a mouder, právě Robina Sharmy. Popisuje svoje životní zkušenosti, zážitky, zajímavé věci z jeho přednášek, ale taky obyčejné okamžiky, kdy si uvědomil důležité věci. Často používá své oblíbené citáty od ostatních lidí jako např. Marie Terezie, Albert Camus…
Myšlenky, které se v knize nachází taky často zapojuji do svých článků, protože by se nad nimi mělo zamyslet co nejvíc lidí. Většinou k tomu přidám nějakou mojí zkušenost či názor a mě osobně tyhle typy článků baví nejvíc. 🙂

Kniha není klasického A5 formátu, ale je o něco menší. Má 211 stran a jak jsem říkala, je rozdělená na 100 kapitolek, které mají 1-2 stránky, takže se čte velmi dobře.

Úryvky: 

  • Zkuste na nezdary pohlížet jako na požehnání, rozhodněte se přeměnit překážky, přes které klopýtáte, v jednotlivé schůdky k úspěchu a stavební kameny nového života.
  • Přestaňte marnit svůj čas hledáním jistot a věnujte ho hledání příležitostí.
  • “Neexistují žádné velké činy. Existují pouze malé činy vykonávané s velkou láskou.”
  • “Skutečná velkorysost vůči budoucnosti spočívá v tom, dát všechno do služeb přítomnosti.”
  • Úkolem vůdčích osobností dneška není jen vydělávat peníze, nýbrž vytvářet něco, co má nějaký smysl.
  • Většina lidí se obvykle soustředí na své slabé stránky spíše než na to, aby rozvíjeli své silné stránky.
  • Soustředit se na činnosti, které nás povedou tím směrem, kterým chceme jít.

To bylo pouze pár řádků, které jsem si podtrhla, v zásobě jich mám mnooohem více. Pouze jsem vám chtěla ukázat, co můžete uvnitř najít za jakási moudra a rady.  

Za mě to je knížka, která by ve vaší sbírce chybět rozhodně neměla. A pokud už ji máte přečtenou, dle mého byste si ji měli alespoň jednou za čas znovu přečíst a uvědomit si tak věci, na které jste třeba zapomněli. Já osobně si z každé takové knížky zapisuju poznámky a občas se k ním vracím, hlavně když mám pocit, že mi nic nejde, že nejsem šťastná a je všechno na nic. A věřte mi, bylo stokrát lepší přes den číst něco pozitivního, jako je tahle kniha, místo Facebooku nebo koukání na zprávy, které jsou stejně o ničem. 

Doufám, že se vám článek líbil a trochu jsem vás popostrčila ke koupi této, nebo podobné knížky. A že se budete snažit na sobě stále pracovat, zlepšovat svůj život a dosáhnout tak svých snů 🙂
Maky <3