Doby, kdy jsem dobrovolně držela bezlepkovou dietu (nebo se o to aspoň pár dnů snažila), jsou naštěstí pryč. Ale je spoustu lidí, co lepek doopravdy nemůžou a u nás v rodině se menší problémy se zažíváním ve spojitosti s lepkem bohužel taky objevily. Nicméně je to pro mě aspoň výzva zkoušet nové recepty a tenhle je zrovna z těch, které se opravdu povedly! 🙂
Ingredience:
Těsto:
60g mandlové mouky
60g rýžové mouky
50g bezlepkové ovesné mouky
70g erythritolu nebo jiného sladidla
2 vejce
150ml rostlinného mléka
1čl kypřícího prášku
Pudinková náplň:
350ml rostlinného mléka
1 vanilkový puding bez lepku
250g bezlaktózového tvarohu
2 PL medu
Jahodová vrstva:
200g jahod

Postup:
- Žloutky vymícháme se sladidlem do husté směsi, ideálně dokud se sladidlo nerozpustí.
- Přidáme mléko a znovu vymícháme.
- V další misce si smícháme všechny mouky, kypřící prášek a přidáme to ke žloutkové směsi.
- Teď se pustíme do přípravy krému. Puding uvaříme ve 350ml mléka dle návodu a dokud je teplý, vmícháme do něj tvaroh a med a dáme na chvíli stranou.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta, které díky němu nebude tuhé, ale krásně nadýchané.
- Jako poslední si lehce pomixujeme jahody.
- Do formy 24x24cm, kterou jsme vymazali a vysypali, dáme těsto, na něj pudinkovou vrstvu a na to jahody. Nemusíte mít strach, že by se vám vrstvy pomíchaly.
- Celé to dáme péct na 180st cca na 35-40 minut. Poté necháme vychladnout, a poté ideálně aspoň pár hodin ztuhnout v lednici.

