Doby, kdy jsem dobrovolně držela bezlepkovou dietu (nebo se o to aspoň pár dnů snažila), jsou naštěstí pryč. Ale je spoustu lidí, co lepek doopravdy nemůžou a u nás v rodině se menší problémy se zažíváním ve spojitosti s lepkem bohužel taky objevily. Nicméně je to pro mě aspoň výzva zkoušet nové recepty a tenhle je zrovna z těch, které se opravdu povedly! 🙂

Ingredience:

Těsto:
60g mandlové mouky
60g rýžové mouky
50g bezlepkové ovesné mouky
70g erythritolu nebo jiného sladidla
2 vejce
150ml rostlinného mléka
1čl kypřícího prášku

Pudinková náplň:
350ml rostlinného mléka
1 vanilkový puding bez lepku
250g bezlaktózového tvarohu
2 PL medu

Jahodová vrstva:
200g jahod


Postup:

  1. Žloutky vymícháme se sladidlem do husté směsi, ideálně dokud se sladidlo nerozpustí.
  2. Přidáme mléko a znovu vymícháme.
  3. V další misce si smícháme všechny mouky, kypřící prášek a přidáme to ke žloutkové směsi.
  4. Teď se pustíme do přípravy krému. Puding uvaříme ve 350ml mléka dle návodu a dokud je teplý, vmícháme do něj tvaroh a med a dáme na chvíli stranou.
  5. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do těsta, které díky němu nebude tuhé, ale krásně nadýchané.
  6. Jako poslední si lehce pomixujeme jahody.
  7. Do formy 24x24cm, kterou jsme vymazali a vysypali, dáme těsto, na něj pudinkovou vrstvu a na to jahody. Nemusíte mít strach, že by se vám vrstvy pomíchaly.
  8. Celé to dáme péct na 180st cca na 35-40 minut. Poté necháme vychladnout, a poté ideálně aspoň pár hodin ztuhnout v lednici.